Skip to content

Bomber på flaske

18.07.08

De som driver Narvesen-kiosken på Flesland er trolig storfornøyde med dagens sikkerhetsregler for flyreiser. Salget av Bonaqua og Imsdal må ha mangedoblet seg det siste året. De fleste andre er lut lei, og med god grunn. Reglene er innført på tynt grunnlag.

Det hele startet etter terrorkomplottet som skulle sprenge ti fly i lufta over Atlanterhavet. Ifølge britiske myndigheter var det overhengende fare for «massemord på en ufattelig skala». Dette skulle gjennomføres ved hjelp av bomber laget på beste MacGyver-vis; eksplosive væsker, mikset sammen fra vanlige kjemikalier, som ikke lar seg skille fra vann, håndkrem eller Head & Shoulders.

Hele tanken om «bomber på flaske» har fått hard medfart fra seriøse kilder, som britiske Royal Society of Chemistry og Scientific American. I det nevnte komplottet skulle stoffet TATP (med det tirrende tilnavnet «Mother of Satan») etter sigende brukes som bombemateriale.

I journalen Chemistry World blir denne tanken avskrevet både av en tidligere britisk anti-terrorsjef og en ledende kjemiker ved University of Manchester. Ifølge dem er det «ekstremt vanskelig» å lage TATP ombord på et fly. Det vil lukte og ryke, alt må mikses i nedkjølt tilstand, og prosessen kan ta en hel dag. Noen ville trolig ha banket hardt på toalettdøra innen den tid. Andre blandinger (f.eks nitroglyserin eller salpetersyre og nitrobenzen) blir i Chemistry World enkelt og greit avvist som «nonsense». De er for ustabile og/eller vanskelige å lage.

Å lage TATP på forhånd er mulig, men det er så ustabilt at du trolig ville ha sprengt deg selv i lufta lenge før du forlot bakken. I tillegg er ferdiglaget TATP ironisk nok ikke flytende. Det er et hvitt, kornete støv. Og salt og sukker er enn så lenge ikke forbudt å ha med seg.

Og de antatte terroristene? Kort tid etter arrestasjonene kunne NBC, med kilder i britisk etteretning, melde at ingen av de mistenkte hadde kjøpt flybilletter. Flere av dem hadde ikke engang pass. Senere rapporterte BBC at den antatte ringlederen, som var arrestert i Pakistan, hadde blitt frikjent på grunn av mangel på bevis. Av 25 anholdte i Storbritannia ble bare 8 siktet etter terrorismeloven.  De venter fortsatt på at saken skal komme for retten, og har dermed endt opp i kø, sammen med resten av oss.

(Bergens Tidende 30.11.07)

Reklamer

From → Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: