Skip to content

Unge Høyre ser syner

08.01.10

Sondre L. Rasch burde vite at skinnende byer i ørkenen oftest er luftspeilinger.

Dubai er et tolerant, progressivt samfunn, der fattige asiater får muligheten til å jobbe seg ut av fattigdommen i et skattefritt businessparadis. Slik fremstiller formann i Bergen Unge Høyre, Sondre L. Rasch, stedet i sin kronikk ”Den skinnende byen i ørkenen” i BT 27.12.

Rasch skriver at ”Dubai er et av de få stedene i verden hvor homofile åpent kan vise sin legning.” Haken er at de risikerer å bli drept om de gjør det, ettersom Dubai er et av en håndfull land i verden som fortsatt har dødsstraff for sodomi. BBC har i tillegg rapportert om mange arrestasjoner og fengslinger av homofile i Forenede Arabiske Emirater (FAE) de siste årene.

Ifølge Rasch er Dubai i tillegg ”et unnntak innen den muslimske verden” på grunn av sin frie presse. At Rasch kan få kjøpt The Economist og International Herald Tribune i hotellobbyen betyr ikke at Dubai er en fyrtårn for ytringsfrihet. Organisasjonen Freedom House rangerer FAE på 153. plass av 195 land på sin ”Freedom of the press”-index.

Verken etter vestlig eller muslimsk standard er Dubai et forbilde på dette feltet. Bare en femtedel av verdens muslimer bor i diktaturene i Midtøsten og Nord-Afrika. Nær halvparten bor i land som Indonesia, India, Tyrkia, Bangladesh og Pakistan. Dette er land som alle er bedre på demokrati og pressefrihet enn FAE. Hele 70 prosent av verdens muslimer bor i land som ifølge Freedom House har mer pressefrihet enn Dubai. Vi snakker altså ikke om, slik Rasch hevder, ”kanskje det mest liberale stedet du kan reise i den muslimske verden.”

Mitt opprinnelige hovedpoeng var imidlertid at FAE har bygget seg opp ved hjelp av fremmedarbeidere som jobber under kår som i praksis gjør dem til slaver.

Rasch og sjeikene bruker samme argument for å tilbakevise dette: De fattige kommer dit frivillig, og de tjener langt mer enn de ville ha gjort hjemme. For Unge Høyre er dette kanskje markedskreftene i sving. I mine øyne er dette å utnytte fattige menneskers desperate villighet til å gjøre hva som helst for å få mat på bordet. Det er ikke greit å behandle andre mennesker som kveg bare fordi de finner seg i det.

Uansett er Raschs argument om de ”håpefulle arbeiderne” som kommer til Dubai med ”frihet til å følge sine drømmer” basert på løgn. Rapporter fra Human Rights Watch og talløse avisartikler kan oppsummeres slik: Arbeiderne kan ikke skifte jobb. De kan få sparken når som helst. De tjener en tidel av snittlønnen i landet. Mye av lønnen går tilbake til arbeidsgiver i form av husleie og ansettelsesavgifter (sign-on fees). De har ingen fungerende rettsinstans å gå til om de ikke får utbetalt lønn. Da hjelper det lite at staten ”lar dem beholde hele lønningsslippen”.

Dette er ikke ”en vei ut av fattigdom”. Det er, i alt unntatt navnet, slavearbeid.

Den moderniserende Maktoum-klanen ønsket å skape et rikere og mer bærekraftig samfunn for seg og sitt folk. Underveis har de sett seg blinde på egen suksess, og lagt all menneskelig anstendighet til side til fordel for egne bankkonti.

Unge Høyre ”håper at andre følger etter” Dubai. Hadde Norge gjort som Dubai ville etniske nordmenn hatt minimal skatt, gratis utdannelse, gratis helsevesen, og ofte både to og tre tjenere i husstanden. Et slikt fantasisamfunn ville kun vært mulig på grunn av en enorm underklasse av fattige, uten rettigheter, status eller verdighet.

Det er ikke et samfunn jeg ser noen som helst grunn til å være stolt av.


(Bergens Tidende 08.01.10)

Reklamer

From → Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: