Skip to content

Folk vs Floss

16.05.15

Luften i Bergen er snart like tykk av nepotisme som av nitrogenoksid.

En forsmådd reder, herreklubber med flosshatt, en glamourkåt ordfører, dyre artister og en storstilet feiring av den mest ulønnsomme, bedritne delen av turistnæringen. Det blir ikke bare regnet som skaper trist stemning på 17.mai i Bergen i år. La oss ta hele miseren i tur og orden:

Trude Drevland: Hun er den minst bevisste ordføreren vi har hatt siden, vel, siden Hermann Friele. Hun har misforstått sin rolle i retning av å lystelig applaudere alt som minner om næringsvirksomhet innenfor kommunegrensene. Hun har for eksempel deltatt entusiastisk i åpningen av en kvakksalverklinikk i Bergen sentrum. I ettertid skal hun ha uttalt at hun ikke helt visste hva de drev med der, og beklaget det hele, men hun er fortsatt å finne smilende i all sin ordførerprakt på foretaket sine hjemmesider. Nå har hun vært sydover for å spille inn reklamevideo for et cruiseskip, med den tanke at vakre, sprudlende scener fra Bergen i denne videoen er god reklame. Vestlandets hovedstad, “gateway to the fjords”, det selvsagte utgangspunkt for fjordene; De fjordene som alle innen reiselivsverdenen som er i stand til å stave fullstendige setninger har kåret til et av verdens beste reisemål. Denne byen trenger altså drahjelp av en reklamevideo. For et cruiseskip. Hvis Drevland har så lave tanker om byen burde hun ha trukket seg for lenge siden.

Torstein Hagen: En jappetids-raider fra like utenfor Oslo, som etter det man kan forstå har bodd i Bergen i seks-sju år for en mannsalder siden og deretter har bodd utenlands. Han hører med andre ord like mye “heme” i Bergen som eliteseriegullet gjør, og er omtrent like norsk som den lystige kyprioten John Fredriksen.

Bergensregistrert skip: “Viking Star” skal males med “Bergen” på hekken. Du tror kanskje det vil ramle inn med skattekroner så snart malingen har tørket? Niks. Ta det fra en som kan det: “Det vil ikke få noen praktiske påvirkninger for selskapets drift eller skattesituasjon ved å flagge over til Norsk internasjonalt skipsregister.” Dette sa Tor Olav Trøim om sitt eget selskap for noen år siden. Han er tidligere glorifisert personlig assistent for nevnte Fredriksen. Viking Cruises er et amerikansk rederi og hele sirkuset kommer neppe til å generere mer skattekroner enn din lokale Rema 1000-butikk. Nittedølen og Sveitsisk-amerikaneren Hagen sier selv at det er gunstig for rederiet å være registrert i NIS: Det er et status-register. Hvorfor i all verden byen skal spre beina på denne tarvelige måten for å havne i hekken på noen er dermed ganske uforståelig.

Cruise er bra: Hagen sine flytende, eksosdampende lysthus for den globale overklassen skal ha atten anløp i Bergen til neste år, og byens hoteller puster nok lettet ut over å slippe å forholde seg til disse 14 400 gjestene som de ellers måtte ha skaffet både mat og senger til. Cruiseturister er mer gnitne enn tyske bobilkremmere. Sistenevnte betaler i det minste bompenger innimellom. Cruisefolket ser byen fra bussvinduet. Hver gang Bergenhus våkner til en av disse kolossene borte på Dokken kan du banne på at bussene står som en sammenhengende mur fra vannkanten og hele veien bort til Fløybanen. Er man heldige legger turistene igjen førti kroner til en vaffel med “hjemmelaget” syltetøy og 199,90 for et smilende plastikktroll. Klima- og miljømessig er hele cruisekonseptet bare ille. Det hadde vært like greit (og mer ærlig) om Statoil kjørte inn en diger tankbåt langs bryggen og sponset 17.mai for å feire sitt nyeste oljesandprosjekt. Statoil tjener vi i det minste penger på.

Fiffeklubben Fin: Formannen i 17.mai-komiteen satt i formannskapet til rederiet Hagen drev på åttitallet. Monica Mæland er tidligere byrådsleder, nå statsråd som har justert reglene slik at cruiseskip kan registreres i NIS. Ingen tar ansvaret for dåps-beslutningen. Havnevesenet refererer til kommunen som refererer tilbake som refererer til 17.mai-komiteen, og politikerene holder seg milelangt unna. Ordføreren snakker om å “la champagnen flyte”. Havnevesenet, som til vanlig sliter så fryktelig med å få jaget ut forurensende supplybåter selv på de dagene Danmarks plass minner om Beijing og kun Rådhuset stikker toppen opp av den grå ertesuppen, har nå tydeligvis klart å stenge av hele Vågen for vanlige småbåter simpelthen fordi noen med (gamle) penger spurte om å få plassen.

”De kommersielle interessene rederiet kan ha hatt til å legge dåpen til 17. mai, var ikke med i diskusjonen da Havnevesenet sa ja til arrangementet.”, ifølge havnedirektøren sitt intervju med BT. Dette er så rørende naivt at det grenser til det løgnaktige. Trude Drevland har gjort slik ansvarsfraskrivende ubetenksomhet til sitt varemerke, men at en profesjonell aktør som havnedirektøren ikke skulle skjønne hva et slikt arrangement er verdt, står ikke til troende.  Direktøren er styremedlem i interesseselskapet Cruise Norway AS, som jobber for å promotere Norge som cruisedestinasjon.

Bystyret er selvsagt invitert inn på middag under dåpen. Mens champagnen flyter i festsalen, kan Folket stå ute i øsregnet og nyte synet av litt flere og større raketter enn vanlig, mens en grovkornet storskjerm viser utydelige bilder av noen artister de uansett har sett alt for mye av på tv.

Sissel Kyrkjebø eksemplifiserer den markkryperske holdningen for utenlandsk storkapital i sitt forsvar for den tilbakevendte reder: “Denne gangen er det altså noen som har spyttet litt ekstra i kassen og sagt at de ønsker å lage en folkefest for alle.”

Ja, for det er jo nettopp det vi alltid sliter sånn med å få til på 17.mai her i byen.

Reklamer

From → Uncategorized

One Comment
  1. Anonym permalink

    Likte spesielt godt skildringa av T Hagen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: